Som hundeejer har du nok ofte oplevet, at du bliver mødt af din hund med et sødt slik i ansigtet, når du kommer hjem. Men hvad er det egentlig det betyder, når hunde slikker på os mennesker? Det kan du finde ud af her i artiklen, hvor du også kan få gode råd til, hvordan du kan vænne din hund af med at slikke på dig.

Når hunde er hvalpe, slikker deres mor på dem for at holde dem rene og vise omsorg. Hvalpe slikker også tilbage på deres mor for at fortælle, at de er sultne, eller for at udforske omgivelserne og deres sanser. Når hunde slikker på andre og på sig selv, udskilles der endorfiner i hjernen, hvilket har en afstressende og beroligende effekt på hunden. Vores firbenede venner slikker også generelt på hinanden for at socialisere og vise, at de er venlige. Det er derfor helt naturligt, at din hund slikker på dig og på andre ting. Men hvad betyder det egentlig, når hunde slikker på os mennesker?

Tre grunde til at din hund slikker på dig

Kærlighed

For hunde er et slik et tegn på gode intentioner, et ønske om at knytte et bånd og helt simpelt, at de godt kan lide dig. Hunde slikker på medlemmer af deres familie, for at styrke båndet med dem. Så når din hund slikker på dig, er det typisk med et budskab om kærlighed. Et studie fra 2012 viser også, at hunde slikker ekstra meget på deres ejere, når ejerne er kede af det. Her fungerer slikket altså som et forsøg på at berolige og give kærlighed til den triste ejer.

Opmærksomhed

Din pelsede ven kan også slikker på dig, fordi den gerne vil have din opmærksomhed. Et slik kan nemlig være en form for kommunikation, og derfor et tegn på, at din hund prøver at sige noget til dig. Det er derfor en god ide lige at orientere sig og undersøge hvorvidt, der er noget, som ens hunde mangler, eller om den f.eks. gerne vil ud og tisse.

Du smager godt

I visse tilfælde er svaret helt simpelt – nemlig at vi mennesker kan smage og dufte godt. Hunde kan godt lide at slikke på ting der dufter godt, og det kan være årsagen til, at du er ekstra populær hos nogle hunde. Menneskers sved smager typisk af salt, og det kan hunde godt lide. Så du oplever måske, at du får ekstra mange våde kys, når du lige har trænet og derfor sveder.

Kan for meget slikkeri være et dårligt tegn?

Det kan være et dårligt tegn, hvis din hund slikker sig selv eller dig i en ekstrem grad, eller på en nærmest besat måde. Det kan nemlig være udtryk for, at din hund ikke har det godt. Overdreven slikkeri kan være symptom på, at din hund har problemer med angst, smerte eller kedsomhed. Slikkeriet kan også være tegn på allergi eller anden sygdom. Hvis du oplever overdreven slikkeri, bør du tage din hund til dyrlægen.

5 gode råd – Sådan får du din hund til at stoppe med at slikke på dig

Det er helt naturligt for en hund at slikke på sin ejer, så længe det ikke bliver på en besat og ekstrem måde, som beskrevet ovenfor. For nogle kan hundens naturlige slikkeri dog også blive for meget, og de synes det er ubehageligt. Hvis du har det sådan, kan du prøve at vænne din hund af med slikkeriet.

Det er vigtigt, at du har en positiv tilgang. Du må ikke skælde din hund ud eller blive sur på den, når den slikker dig. Hunden gør nemlig ikke noget galt.

1. Ignorer din hund, når den slikker på dig

Lad vær med at giv hunden opmærksomhed, og flyt evt. den del af kroppen væk, som hunden slikker på. Hvis det ikke virker, kan du også blot forlade rummet.

2. Afled hundens opmærksomhed

Giv hunden noget andet at lave eller slikke på. F.eks. et stykke legetøj. Du kan også begynde at træne øvelser med den.

3. Lær din hund en anden måde at hilse på

Træn din hund til, at I siger hej på en bestemt måde, og beløn din hund, når den udviser en mere rolig adfærd.

4. Giv din hund mere motion

Leg og aktivering vil gøre, at din hund får brugt sin energi, og kan muligvis hjælpe på, at den har mindre behov for at udtrykke sig ved at slikke på dig.

5. Skift sæbe eller creme

Det kan være, at du smager og dufter godt pga. de produkter, du kommer på huden. Prøv derfor at finde produkter, som dufter anderledes.


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *