“Juleaften, o hvor er du sød,
så skal alle folk ha’ risengrød,
æbleskiven bliver flittigt vendt,
gåsestegen er til bag’ren sendt.
Bonden sidder tidligt ved sit fad,
sikken Guds velsignelse af mad,
lænkehunden selv får dobbelt sul,
den skal også vide, det er jul.”

Vi kender nok alle sammen julesangen “Sikken voldsom trængsel og alarm”. Især det her vers med alle julelækkerierne kan få enhver mund til at løbe i vand – også hundenes. Selvom vores hunde nu ikke længere er lænkehunde, synes vi ejere alligevel, at de fortjener lidt ekstra i denne søde juletid.

Det kan være svært at fortælle et par store, våde hundeøjne, at de altså ikke får noget fra bordet, når resten af familien sidder og hygger. For lige meget hvor godt det dufter hos en hundesnude, er det altså ikke sundt for vores firbenede venner at spise fra bordet. Men hvad skal man give den i stedet? For lidt hyggeligt skal den da have det, som man siger i de gamle sange.

Lav dine egne godbidder!

Du kan jo slå juleguf og julehygge sammen og lave dine egne godbidder til din hund. Måske noget, der er lidt ekstra lækkert, fordi julen nærmer sig? Der er flere fordele ved at lave godbidderne selv:

 1. Du bestemmer, hvad din hund skal spise. Når du laver dine egne godbidder, kan du selv bestemme, hvad der er i dem. Er der noget, din hund ikke kan tåle? Ikke kan lide? Eller måske ikke har så godt af? Bare lad vær at komme det i!
 2. Du bestemmer, hvor meget din hund skal spise. Du vælger selv størrelse på dine hjemmelavede godbidder. Og måske endnu vigtigere: mængden af godbidder. På den måde behøver du aldrig have for få, og ingen godbidder behøver blive smidt ud, fordi de er blevet for gamle.
 3. Det er en anderledes og sjov måde at julehygge. Du kan være så kreativ, du har lyst til! Så længe du husker, hvad din hund kan tåle, og hvad den slet ikke kan tåle. Er du i tvivl? Så kan du læse vores artikel om fødevarer, der er giftige for hunde, her.

Dogleys juleopskrifter

Der findes tusindvis af opskrifter på hjemmelavede godbidder på nettet. Her hos Dogley har vi selv eksperimenteret med lidt hjemmelavede godbidder, som vi gerne vil dele med jer. Godbidderne er testet af nogle af Dogleys bedste venner, nemlig Samson, Niko og Eva, der alle tre var godt tilfredse.

Disclaimer: Alle hunde er forskellige, og der er ikke taget højde for eventuelle allergier i nedenstående opskrifter, men vi har forsøgt at foreslå alternative ingredienser.

Torsketoppe

Du skal bruge:

 • ½ dåse torskerogn
 • 1 æg
 • 1,5 dl kogt ris
 • 1 tsk creme fraiche (eller en anden form for væske, da det ikke er alle hunde, der er glade for laktose)

Alle ingredienserne blandes eller blendes sammen. Fordel dem i små toppe på et stykke bagepapir på en bageplade. Bag toppene cirka 20 minutter på 175 grader, til de er lysebrune i overfladen, men stadig bløde. Husk at de skal opbevares på køl!

Peanutkugler

Du skal bruge:

 • 1 dl mel (eller et alternativ, hvis din hund ikke kan tåle gluten)
 • 1 spsk peanutbutter uden knas (hunde kan ikke tåle nødder. Men jordnødder er bælgfrugter og er derfor ikke giftige)
 • 1 æg
 • 3 små revne gulerødder

Bland alle ingredienserne. Fordel dem i små kugler, der passer til din hunds størrelse. Pas på ikke at lave dem for store, de skal ikke kunne få dem galt i halsen. Fordel bollerne på en bageplade med bagepapir. Bag dem i ovnen på 200 grader i cirka 20 minutter (alt efter størrelse) til de er gennembagt.

Det er nemt – prøv selv!

Du kan finde masser af inspiration til hjemmelavede godbidder. En hurtig søgning på nettet afslører godbidsopskrifter, der indeholder alt mellem himmel og jord. Der er både sure og søde, glutenfri, laktosefri, sukkerfri godbidder osv osv… Et godt tip er at tage udgangspunkt i din egen hund: Hvad kan den lide? Hvad kan den tåle? Hvad har den brug for? Når du har tænkt over de ting, kan du smøge ærmerne op og gå i køkkenet. Herfra er det kun fantasien, der sætter grænser!

Hvis du selv har nogle gode opskrifter, kan du dele dem med os i kommentarerne!

Kategorier: Sundhed

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *