Jalousi er en kedelig følelse, men også en vi mennesker ikke kan undgå kommer over os af og til. Vi er dog muligvis ikke de eneste dyr, som bliver jaloux. Flere undersøgelser viser nemlig, at også hunde reagerer på en måde, der minder om jalousi. I artiklen giver vi dig gode råd til, hvordan du kan se, om din hund er ramt af jalousi, og hvordan du bedst håndterer situationen. 

Jaloux på en bamse

Hvis du tager en hundebamse med hjem og begynder at kæle med den, hvordan vil din ”ægte” hund så reagere? Det er udgangspunktet for flere forskningsprojekter, som har undersøgt hundeejere og deres hunde. Resultaterne viste, at hundene langt fra var glade for, at hundebamsen fik opmærksomhed. Størstedelen af hundene begyndte at røre ved eller direkte skubbe til deres ejere, når de kælede med den kunstige hund. Nogle af hundene forsøgte at komme imellem bamsen og hundeejeren, og få prøvede endda at bide efter den kunstige hund. Sammenlignet med en bog eller en pude, var der langt større sandsynlighed for, at hundene viste jaloux adfærd overfor hundebamsen.

Det handler om overlevelse

Der diskuteres blandt forskere, om hunde rent faktisk oplever jalousi på samme måde, som os mennesker gør. Men som forsøgshundenes reaktioner viser, kan hunde i hvert fald udvise en adfærd, der minder om eller ligner jalousi.

Hunde reagerer på denne måde, fordi de er afhængige af os. Din hund er afhængig af, at du giver den mad og et sted, hvor den kan opholde sig trygt. Når din hund bliver bange for at miste sin plads i flokken, kæmper den derfor for at vedligeholde forholdet til dig. Det er bl.a. også derfor, du kan opleve, at din hund reagerer negativt, når der kommer en baby eller en ny hvalp i familien. Pludselig er der nemlig flyttet en konkurrent ind på dens domæne.

Tegn på at din hund er jaloux

Vil du gerne vide, om din hund har en jaloux adfærd? Du kan holde øje med følgende kendetegn, som kan være udtryk for, at du har en jaloux hund derhjemme:

Din hund har en besidderisk adfærd

Dette kommer til udtryk, når din hund går imellem dig og dens ”rival”, eller din hund sætter sig demonstrativt på dit skød, når du er fokuseret på en anden person. Hunden forsøger her at vise at du er ”dens”.

Din hund bliver aggressiv

Når din hund begynder at snerre, vise tænder eller snappe efter dig eller andre, udviser den en aggressiv adfærd. Hvis en hund reagerer på denne måde overfor en baby, er det vigtigt at søge professionel hjælp.

Læs mere om aggressiv adfærd og din hunds kropsprog.

Din hund ødelægger ting

Din hund kan begynde at ødelægge legetøj eller stjæle dine sko, fordi den vil have opmærksomhed. Du kan også være så uheldig, at din hund tisser forskellige steder indendørs, selvom den godt ved, at den ikke må. Disse reaktioner kan være tegn på jalousi, fordi din hund prøver at fortælle dig, at den ikke får nok af din tid.

Din hund går ind i et andet rum

Nogle hunde vil forlade rummet, når rivalen kommer. Dette er en reaktion på, at de føler sig tilsidesat. Hunde er yderst sociale dyr, og derfor er det et udtryk for tristhed, når din hund forlader rummet, hvor du er.

Sådan undgår du, at din hund bliver jaloux

Er din hund vant til at være babyen i huset, vil den måske reagere på, at den mister sin plads til en menneske-baby. Hunden kan føle sig forladt og erstattet. Derfor er det vigtigt, at du viser din hund, at den stadig er elsket og en del af familien – men den skal samtidig også forstå, at den er under babyen i familie-hierarkiet. Hvis den nye konkurrent derimod er et andet kæledyr, er det vigtigt at signalere, at de begge er lige meget værd i familien. Lige gyldigt om jalousien opstår pga. en menneske-baby, en ny kæreste eller et nyt kæledyr, er det vigtigt at få problemet løst. Herunder får du en række gode råd til hvordan du kan forebygge, at din hund bliver jaloux.

Læs også vores artikel med gode råd til, hvad du skal gøre, hvis du har hund og gerne vil have flere kæledyr.

Husk at bruge tid med din hund

Det kan være tidskrævende at få en ny baby eller hundehvalp. Derfor kan det være en udfordring at sætte den samme mængde tid af til din gamle hund, som du gjorde tidligere. Det er dog yderst vigtigt, at du reserverer tid i kalenderen til din ældre ven. Husk at lege og kæle med din hund, og hvis muligt, sæt tid af, hvor den får din fulde opmærksomhed.

Beløn ikke din hund, når den opfører sig dårligt

Din hund må endelig ikke tro at det virker, når den reagerer negativt pga. jalousi. Derfor skal du ikke give den dét den ønsker; nemlig opmærksomhed. Selv skæld ud kan tælle som tiltrængt opmærksomhed, hos en jaloux hund. Hvis hunden ved, at den belønnes med din tid, når den opfører sig dårligt, vil den muligvis fortsætte med de irriterende vaner. Den bedste måde at reagere på, er altså ikke at give hunden din opmærksomhed. Vend dig væk eller forlad rummet.

Præsenter den nye baby

Sørg for at din hund og det nye familiemedlem lærer hinanden at kende. Hunden skal forstå, at det nye væsen nu er en del af flokken. Hvis det er en baby som er ankommet, kan du bl.a. lade din hund snuse til noget der tilhører babyen, f.eks. tøj, og rose og belønne den, hvis den opfører sig ordentligt. Hvem ved, måske de to ender med at blive bedste venner!

Behandl kæledyr ens

Den bedste vej til jalousi er, at give det ene kæledyr mere opmærksomhed eller flere stykker legetøj end det anden. Derfor er det vigtigt, at du tænker over at behandle dine kæledyr ens. Et godt trick er kun at give dem godbidder, når de begge opfører sig ordentligt – så vil de begge opleve det som noget positivt, at være sammen.

Lad det nye medlem tage del i de gode stunder

Få din hund til at associere det nye medlem med de gode ting i livet. Dette er især en let løsning, hvis det nye medlem er en ny kæreste eller bofælle. Lad det nye familiemedlem deltage i fodring, leg og luftning. Hvis din hund gør noget godt, så lad personen belønne den med en godbid. På den måde lærer din hund, at det nye menneske i dens liv fører gode ting med sig.

Når du skal passe en anden hund

Jalousi kan naturligvis også opstå, når du har en anden hund på besøg, f.eks. fordi du skal passe den. De ovenstående råd vil også være relevante i denne sammenhæng. Det behøver dog overhovedet ikke at blive et problem. Du kender typisk din egen hund godt nok til at vide, om den er social og gerne vil have andre hunde på besøg.

Udover disse råd er det altid en god idé, at hundene mødes før de skal passes sammen. Dette kan med fordel først være på et neutralt sted, hvor ingen af hundene føler at det er deres territorium. Vi anbefaler altid hos Dogley, at vores hundepassere møder hunden før de skal passe den – her vil det i høj grad være en fordel, at hundepasseren tager sin egen hund med, hvis den vil være hjemme under pasningen.

Overordnet set er det vigtigt, at du træner din hund til at være sammen med andre hunde og være lydig overfor dig. Dette vil i høj grad hjælpe dig i forbindelse med, at din hund bliver jaloux. Lytter din hund til dig, vil den hurtigt kunne forstå hvordan den skal opføre sig og derigennem vænne sig til den nye situation. Læs vores guide til hundeopdragelse her.

Kilde


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *