Har du adopteret en hund, som tidligere har levet hos en anden familie? Og synes du, at hundens gamle navn bare er HELT forkert? Måske passer navnet bare slet ikke til hunden, måske er det lidt for skørt til dig, eller måske har du allerede en hund der hedder netop det navn. For mange er det også et symbol for en ny start, at give det nye familiemedlem et andet navn. Spørgsmålet er, om man bare kan skifte en hunds navn uden problemer?

Det er ikke unormalt at en hund har flere navne igennem livet. En hundehvalp får f.eks. et navn af opdrætteren, når den bliver født, og det er meget sjældent, at hunden beholder det navn, når den flytter hjem til sin ejer. Nogle gange giver dyreinternater også hunden et nyt navn, når den opholder sig der – enten fordi de ikke kender hundens gamle navn, eller fordi hunden reagerer negativt på sit navn.

Et navn har ikke en særlig betydning for en hund. Hunde forstår ikke begrebet identitet på samme måde som os mennesker. De forstår derfor ikke hvad et navn er, eller at de har et navn. Vores firbenede venner har ingen speciel emotionel tilknytning til deres navn, og de bliver ikke kede af det eller forvirrede over, at få en “ny identitet”.

Du kan derfor sagtens skifte en hunds navn, og det er sjældent, at det skaber nogen form for problemer.

Hunde forstår vores ord

Hunde forstår menneskesprog og forbinder vores ord med handlinger og følelser. Det har vi tidligere skrevet en artikel om, som du kan læse her. Din hund forstår derfor ikke sit navn som “et navn”, men derimod som et ord, som den knytter bestemte betydninger, oplevelser og forventninger til.

På trods af at man kan lære hunde et vis antal ord, har de ikke evnen til at adskille ord fra hinanden i lige så detaljeret en grad, som os mennesker. Det betyder, at Bella og Bølle højst sandsynligt lyder som præcis det samme ord for din hund. Det er derfor lettest – og uden konsekvens – at give hunden et nyt navn, som minder om det gamle. Din hund vil ikke ane, at den har fået en nyt navn.

Har du forelsket dig i et helt andet navn, som på ingen måde minder om det gamle, er det heller ikke et problem. Man kan godt lære gamle hunde nye tricks – herunder nye ord og navne.

3 gode råd til at skifte din hunds navn

  1. Det er en fordel, men ikke en nødvendighed, at vælge et navn, som minder om det gamle. Prøv navne som har samme rytme eller bruger mange af de samme bogstaver.
  2. Træn stille og roligt din hund i at forbinde sit nye navn med noget positivt. Sig navnet i en positiv tone, og når hunden kigger på dig, ros den eller giv den en godbid.
  3. Hvis din hund reagerer på sit gamle navn, kan det være en fordel langsomt at indarbejde det nye. Du kan bruge det nye navn halvdelen af gangene og det gamle den anden halvdel. Du kan også bruge begge navne samtidig, indtil din hund lærer sit nye navn. “Fx MollyLuna”.
    Når din hund har lært at reagere på det nye navn, kan du langsomt udfase det gamle, indtil du til sidst ikke længere bruger det.

Hvornår bør man beholde hundens gamle navn?

Som sagt kan du sagtens lære din hund et nyt navn. Dog er der visse tilfælde, hvor det klart ville være en fordel, at hunden beholder sit navn. Hvis hunden f.eks. er tjenestehund, har den højst sandsynligt indlært en hel del kommandoer forbundet med sit navn. Det kan derfor tage noget tid at genlære disse kommandoer, og få hunden til at vænne sig til det nye navn.

Det kan være nødvendigt at skifte navn

Det er ikke altid for din egen skyld, at du skal give din hund et nyt navn. Det kan også være en fordel for din hund. Har hunden boet i en kærlig og tryg familie, og har vænnet sig til at navnet har en positivt kontekst, så er der ikke noget behov for at skifte navn. Oplever du derimod, at din hund reagerer negativt – bliver nervøs eller utilpas – når du siger dens navn, kan det være fordi den har dårlige oplevelser forbundet med navnet. I sådan en situation bør man skifte hundens navn til et nyt og meget anderledes navn, så den får en positiv forståelse af sit navn. Det nye navn kan symbolisere en ny start og en god fremtid hos en ny og sød familie.

 

Læs vores top 20 over de meste populære hundenavne i 2022, og få lidt inspiration til hvad du skal kalde din hund.


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *