Man siger jo, at hund og ejer ligner hinanden. Kan du for eksempel huske den scene i 101 Dalmatinere, hvor Pongo leder efter en ny kæreste til sig selv og sin ejer? Han kigger med længsel ud ad vinduet og ser den ene kvindelige hundeejer efter den anden komme gående med en hund, der ligner deres ejere på en prik! Er det en god historie, som Disney har fundet på? Eller passer det mon? Vi har undersøgt, om hund og ejer rent faktisk ligner hinanden, eller om det bare er noget, vi forestiller os.

Du påvirker din hunds adfærd og humør

Måske er det lidt søgt, at hund og ejer ligner hinanden rent fysisk. Men hvis vi kigger på personlighed, kan der faktisk godt være noget om snakken. Du og din hund har nemlig ret stor indvirkning på hinanden. Din hund kan fornemme dit humør, og den agerer derefter. Derfor er din hund glad, når du er glad, rolig når du er rolig, og stresset når du er stresset. Det bånd, man knytter til sin hund, tager udgangspunkt i jeres personligheder. Jo bedre I lærer hinanden at kende, desto bedre kan I aflæse hinandens humør, og desto mere påvirker humøret også.

Nogle mener, at hunde imiterer deres ejere. Hvis du er glad og nærværende, når du er sammen med din hund, giver den dig samme opmærksomhed. Hvorimod hvis du er optaget af noget andet, når du fx lufter din hund, vil den heller ikke have fokus på dig. Sågar er det bevist, at hvis du har tendens til at lave særlige bevægelser, kan din hund over tid komme til at efterligne dig.

På Universitetet i Wien har en gruppe forskere faktisk lavet et projekt, hvor de har undersøgt hund og ejers interne forhold. Et menneske og vedkommendes hund bliver set på som en dynamisk gruppe, der påvirker hinanden. Hundens og ejerens personligheder blev analyseret, og det viste sig, at de har stor mulighed for at påvirke hinanden i opførsel og humør.

Et andet forsøg viste, at hunde og ejeres grundlæggende personligheder faktisk mere eller mindre er de samme i mange tilfælde. Nogle forskere fra Ungarn inddelte begrebet personlighed i fem kategorier og kiggede på hundene og deres ejere. I samarbejde med hundenes og ejernes venner og bekendte undersøgte forskerne:

  • om de var indadvendte eller udadvendte
  • om de var nervøse eller rolige
  • om de var åbne, eller om de svære at komme ind på livet af
  • om de var samvittighedsfulde eller ej
  • om de var samarbejdsvillige eller selvstændige

Det viste sig, at hundenes og ejernes personligheder faktisk stemte mere eller mindre overens.

Når du vælger hund

Resultatet af den ungarske undersøgelse giver ret godt mening, når man ser på selve det at vælge den hund, man gerne vil have. Det er nemlig også en udbredt teori, at mange hundeejere vælger deres hund ud fra de personlighedstræk, de selv værdsætter. Man vælger i store træk hund ud fra de dele af sig selv, man bedst kan lide. Så hvis du er udadvendt og aktiv, er du mere tilbøjelig til at vælge en hvalp med krudt i. Og hvis du omvendt er stille og rolig, vil du måske hellere vælge en hund, der også tager det med ro.

Venner ligner venner

Hos mennesker er der faktisk mange ligheder mellem venner. Man bliver nemlig venner med folk, der opfatter verden på samme måde, som man selv gør. En gruppe forskere i Californien har lavet et forsøg, hvor de viste en gruppe mennesker nogle forskellige videoklip (af blandt andet musik og comedy), mens de aflæste de reaktioner, som gruppen af seere havde i hjernen. Fra resultaterne af de mange hjernereaktioner kunne forskerne faktisk aflæse, hvilke personer i gruppen der var venner. Faktisk også hvem der var deres venners venner. Fordi deres reaktionsmønstre i hjernen mindede tilstrækkeligt om hinanden. Vi bliver altså venner med folk, der ligner os selv. Og når hunden er menneskets bedste ven, hvorfor skulle den teori så ikke også passe på vores hunde?

 

Men ligner hund og ejer så ikke hinanden?

Det lader til, at hunde og mennesker mest ligner hinanden på deres personligheder. Men så alligevel… Der er faktisk også lavet forsøg, hvor folk, der ikke har hund, har fået præsenteret billeder af hunde og af deres ejere i én stor rodebunke og selv har skulle gætte, hvem der var ejer til hvilken hund. Over 50 % af gangene blev der gættet rigtigt. Det tyder altså på, at der er en form for associationer mellem bestemte mennesker og bestemte hunde. Noget kunne altså tyde på, at hunde og ejere på en eller anden måde ligner hinanden alligevel. Gerrard Gethings fra England satte sig for at finde netop hunde og hundeejere der mindede om hinanden, det kom der blandt andet nedenstående fantastiske billeder ud af. Du kan læse mere om hans projekt her. Ligner du og din hund hinanden, eller er det bare en sjov idé? Del dine tanker med os i kommentarerne!

Posted by Photography on Tuesday, September 4, 2018

 

Posted by Photography on Tuesday, September 4, 2018


1 Kommentar

Rune · 7 oktober, 2020 kl. 13:19

Haha. Det er nu altså sjovt at se hvordan ejere vælger en hund, som ligner dem selv. Også i bybilledet, hvis du sætter dig for, at kigge på hund+ejer, så er der rigtig mange gange, hvor de bare ligner hinanden.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *