Alle ejere af hunhunde skal igennem løbetid. Men hvad er det egentlig helt præcist, der sker med tæven, når den går i løbetid? Og hvordan håndterer man bedst situationen?

Hvad er løbetid?

Løbetid er den periode en tæve er befrugtningsklar. Rent fysisk sker der det, at hundens østrogenniveau stiger og falder for at frigive æg. Tæven vil – ligesom en menneskekvinde – bløde. De fleste tæver kommer i løbetid, når de er et sted mellem 7 og 12 måneder gamle, alt efter hvor hurtigt de er fuldt udvoksede. Små hunde går tidligere i løb end større hunde, fordi de hurtigere er fuldt udvoksede.

Løbetid kan deles op i fire forskellige faser:

  • Proøstrus (varer 3-16 dage. Det er her, tæven bløder)
  • Østrus (selve brunstperioden, der varer cirka 4-12 dage. Hvis man ikke ønsker hvalpe, er det her, man skal passe allermest på!)
  • Metøstrus (løbetiden aftager, og tæven begynder at “være sig selv” igen)
  • Anøstrus (tævens normale hverdag er tilbage de næste måneder)

Hvor lang tid er en hund i løbetid?

Løbetid varer cirka 3 uger. En tæve kommer i løbetid cirka hvert halve år, men nogle kommer det også oftere. Jo ældre din hund er, desto mere kan intervallerne mellem løbetiderne variere. Dog kommer hunde ikke i overgangsalderen på samme måde, som mennesker gør. Derfor kan de komme i løbetid hele livet. Desto ældre din hund er, desto vigtigere er det dog at holde øje med den omkring løbetiden. Dette skyldes, at ældre tæver har tendens til at udvikle underlivsbetændelse i forbindelse med, at de går i løb.

Sygdom kan også have en indvirkning på, hvor ofte en hund kommer i løbetid. Hvis din hunds løbetid ikke kommer, når den burde, skal du tage kontakt til dyrlægen.

Hvis en tæve har født hvalpe, går der omkring 5-8 måneder før næste løbetid.

Et godt tip: hvis din hund er i løbetid, er det god stil at holde den hjemme fra arrangementer (fx udstillinger eller konkurrencer), hvor andre hunde deltager. En hund i løbetid distraherer sine (mandlige) artsfæller og kan gøre det svært for dem at opføre sig ordentligt!

Hvordan ved man, når en tæve er i løbetid?

Man kan ofte mærke på sin hund, når den nærmer sig løbetid. I tiden op til den egentlige løbetid vil hunden ofte være urolig og lidt mere selvstændig end ellers. De tisser mere end normalt for at markere løbetiden i deres nærområde. Nogle hunde bliver enormt trætte, men det er også en normal reaktion.

Tæven kan hæve op og, som beskrevet før, bløde. Ved nogle hunde opdager man det stort set ikke, hvor andre hunde har brug for at gå med bukser på i perioden for ikke at svine for meget. Husk, at hvis din tæve skal gå med bukser, bør du vænne den til det i trygge omgivelser. Det er ikke naturligt for hunde at have tøj på, og derfor kan det kræve lidt arbejde at lære den at acceptere det.

Det kan være en god idé at give din hund lidt ekstra opmærksomhed, når den er i løbetid. Hormonerne raser, og hunden løber sandsynligvis ikke så frit rundt, som den plejer, og det kan ofte resultere i rastløshed. Så er din hund i løbetid, bør du lege lidt ekstra med den, eller lufte den i nye omgivelser, så den kan få brugt en masse overskydende energi.

Er du i tvivl, kan du altid få hjælp fra din hunds dyrlæge til at finde ud af, hvor hunden er i sin cyklus.

Falsk drægtighed

Man kan komme ud for det fænomen, der hedder falsk drægtighed. Det er (som navnet afslører), at hunden tror, den er gravid, men faktisk ikke er det. Falsk drægtighed kommer af og til, fordi alle hunhunde, der ikke er steriliserede, gennemgår samme hormonelle ændringer, hvad end de bliver drægtige eller ej i løbetiden. Her kan der opstå falsk drægtighed i hundens bevidsthed.

Hvis din hund oplever falsk drægtighed, vil dens krop begynde at gøre sig klar til at få hvalpe, uden at den er drægtig. Den vil få hævede mælkekirtler og måske være oppustet. Rent adfærdsmæssigt kan den begynde at lave “rede” og behandle legetøj eller bamser som hvalpe. Den kan også have øget appetit og blive mere udadreagerende. Hvis du at mistanke til, at din hund oplever falsk drægtighed, bør du tage en snak med dyrlægen. Dels for at få situationen bekræftet, men også for at tale om, hvad der kan gøres for at undgå det en anden gang.

Hvad hvis man ikke vil have hvalpe?

Det bedste, du kan gøre, hvis din tæve er i løbetid, og du ikke ønsker hvalpe, er bogstaveligt talt at holde den i kort snor. På den måde styrer du selv, hvor tæt den kommer på andre hunde, og du undgår dermed at den får mulighed for at løbe omkring.

Man kan også give sin hund hormonel sterilisering, en slags p-pille-behandling, der skal gentages 2-3 gange om året.

Nogle foreslår også, at man kan spraye dufthæmmer på hundens halespids. Det maskerer de dufte, som din hund naturligt udsender, og hanhunde kan altså ikke opfange løbetiden.

Hvis du vil være helt sikker på, at din hund ikke skal blive drægtig, kan du få den permanent steriliseret hos dyrlægen. Det gør man oftest mellem 1. og 2. løbetid, men kan gøre det uanset hundens alder. Nogle tæver bliver utilpasse eller måske ekstremt sløve, når de er i løbetid, og her kan det fx være værd at overveje, om den bør steriliseres. En sterilisering af en hund kommer dog både med fordele og ulemper, som det kan være en god idé at sætte sig ind i, inden man træffer beslutningen. Er du i tvivl om, hvilket valg du bør træffe, kan du altid kontakte din hunds dyrlæge.

Vil du vide mere om din hunds krop og sundhed? På bloggen har vi samlet en stribe artikler, der handler om det sunde og glade hundeliv – dem kan du læse, hvis du klikker her.

Kategorier: Sundhed

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *