Der er to vigtige ting, du skal have styr på, hvis din hund skal køres i bil. Den ene er sikkerhed, og den anden er faren ved at efterlade hunden i bilen. Vi gennemgår begge dele i artiklen her. Så er du forberedt på, hvad du skal huske, hvis din hund skal ud at køre.

Er din hund bange for at køre bil?

Mange hunde (især hvalpe) er bange for at køre i bil, men kan godt tilvænnes. Det tager omkring 2-4 uger at lære sin hund at være rolig i en bil. Man kan træne sin hund lidt ad gangen. Start med rolige, korte ture med masser af ros. Det hjælper, hvis de forbinder køreturen med noget sjovt, såsom en skovtur eller lignende. Det er bedre, end hvis den forbinder bilkørsel med dyrlægen eller andre mindre sjove oplevelser…

Det er en god idé at lære hunden at hoppe ind og ud på kommando. Det forhindrer nemlig hunden i at hoppe ind og ud af bilen, når der ikke er fri bane. Så sikrer du dig, at der ikke er cykler eller biler tæt på, når den skal ud.

Bliver din hund ramt af køresyge?

Hvis din hund er køresyg, er der gode tips, du kan prøve for, at køreturen bliver sjovere. Et nemt tip er ikke at fodre lige op til en køretur, så hunden ikke har noget at få kvalme af. Dernæst er det vigtigste at give den masser af frisk luft under kørslen. Hvis din hund har køresygetendenser, bør du køre roligt uden skarpe svin og bratte opbremsninger. Køresyge skyldes svimmelhed, så det er bedst, hvis din hund sidder fast et roligt sted i bilen. Måske er det også en god idé, at den ikke kan se ud gennem vinduerne, fordi det kan bidrage til svimmelhed. Din hund vil også være taknemmelig for gode pauser og mulighed for at røre sig lidt. Står det slemt til, kan du få køresygemedicin til din hund i samråd med hundens dyrlæge.

Hvor skal din hund være under køreturen?

Mange hunde er glade for at sidde på skødet eller mellem benene på passageren på forsædet. Men hvis din hund forstyrrer din kørsel, kan du risikere at få en bøde. Det kan også være farligt for jer begge, hvis der sker en ulykke, og hunden er løs i kabinen. Det er altså vigtigt, at du har styr på hunden, når I er ud at køre. Der er mange bud på, hvor din hund kan være, hvis den ikke kan sidde løst:

Transportbur

Transportbure er praktiske, fordi din hund har en fast base i bilen. De er også vigtige, hvis der skulle ske uheld under kørslen. Hvis man skulle køre galt, er hunden nemlig rigtig godt sikret inde i et transportbur. Andre passagerer er også sikret mod at komme til skade, fordi buret ikke kan flyve gennem kabinen. Buret bør nemlig være fastspændt.

Det er bedst for din hund, hvis transportburet kan vende på tværs af kørselsretningen. Så vil din hund have mindre risiko for at slå hoved og nakke, hvis du bremser hårdt.

Gitter

Du kan vælge at sætte et gitter op i dit bagagerum, som hunden kan være i. Fordelen ved et gitter er, at der er bedre plads til din hund, end i et transportbur. Men et gitter beskytter ikke hunden nær så meget, som det beskytter øvrige passagerer i bilen. Dog forhindrer det din hund i at blive kastet gennem bilen ved hårde opbremsninger.

Hundesikkerhedssele

Du kan få hundesikkerhedsseler, som holder hunden fast, hvis der skulle være en brat opbremsning. Sikkerhedsselen skal bruges på bagsædet, fordi hunde ikke kan holde til at blive ramt af airbags.

Ligemeget hvilken sikkerhed du vælger, skal du huske at gøre din hund komfortabel under kørslen. Giv den et tæppe og måske adgang til vand og mad, så den også kan nyde køreturen.

Varme sommerbiler – din hunds værste fjende!

Hver sommer er der desværre hunde, der dør eller bliver alvorligt syge af at blive efterladt i varme biler.

Selvom man “bare lige skal…”, er det aldrig sundt for hunden at blive efterladt i en varm bil. Der for skal du som udgangspunkt aldrig efterlade din hund i bilen i sommervarmen. Er det f.eks. 20 grader, og bilen er parkeret i solen, kan den faktisk blive over 80 grader indeni. Hunde har sværere ved at køle af, end vi mennesker har. De kan nemlig kun “svede” fra deres trædepuder og mund. Du skal se efter tørre slimhinder, tungen ud af munden, svimmelhed, forvirring eller bevidstløshed, hvis du tror, din hund har hedeslag. Hvis en hund får et hedeslag i en varm bil, er det et brud på dyreværnsloven.

Tesla har for nyligt lanceret en bil, der har en “hundeindstilling”. Den holder bilen kølig, mens den er parkeret, hvis en hund skal vente i den. Den gør også forbipasserende opmærksomme på, at hunden har det godt, så man ikke skal tilkalde politiet. Men til de af os, der ikke har en splinterny Tesla, kommer der her nogle gode råd:

Hvis du skal løbe et uundgåeligt, men kort ærinde

Hvis du absolut er nødt til at efterlade din hund i en bil, har politiet nogle råd:

  • Rul vinduerne ned, så der bliver gennemtræk.
  • Parker et sted, hvor der er skygge i al den tid, du er væk.
  • Sørg for at din hund har adgang til vand.
  • Læg dit telefonnummer i forruden. Så kan forbipasserende få fat på dig, hvis de kan se, at din hund bliver dårlig.

Hvis du ser en hund, der er lukket inde i en varm bil

Hvis du ser en utilpas hund i en varm bil, kan du gøre følgende:

  • Finde ejeren (se efter telefonnummer i forruden. Hvis bilen f.eks. er parkeret ved et indkøbscenter, kan du få ejeren efterlyst i centerets højttalere).
  • Hvis du ikke kan finde ejeren, skal du ringe 114. Hvis hunden er i livsfare, skal du ringe 112.
  • Hvis hunden er i akut livsfare, kan du slå ruden ind. Men du skal kunne bevise, at det har været tilfældet.
  • Når hunden er ude, må du sørge for, at den langsomt får vand og bliver kølet. Tag den ind i skyggen og lav eventuelt omslag med våde håndklæder. Få fat på dyrlægen for at blive sikker på, at hunden er okay.

Du bør faktisk også være obs på temperaturen, når du og din hund er ude at køre. Særligt hvis din hund sidder i bagagerummet eller i et transportbur. I nogle biler er der nemlig rigtig stor temperaturforskel mellem forsæde og bagsæde/bagagerum. Og hvis din hund sidder i et bur eller et lille rum, kan den ikke flytte sig fra solens stråler, hvis de bliver for meget. Du kan afhjælpe en varm bil med solfilm på ruderne og en ekstra ventilator i bilen, men vigtigst er det at være opmærksom på din hund. Hvis den har det for varmt, bør du flytte den til et andet sted i bilen.

Har du brug for en godkendt hundepasser til at passe din hund, mens du er ude at køre? Book en hundepasser hos Dogley ved at klikke her. 

________________________________

Dogley er en fællesskab for hundeelskere, hvor du som hundeejer kan finde private hundepassere i dit nærområde. Vi gør det trygt og nemt at booke en godkendt hundepasser. Klik nedenfor for at finde din perfekte hundpasser.

 

Kategorier: Sundhed

1 Kommentar

birgit · 24 maj, 2019 kl. 17:45

Når jeg kører bil i varme lande sørger jeg altid at have et koldt køletæppe til at lægge i kurven, men vær opmærksom, at selv et koldt køletæppe bliver varmt, så sørg for at få køletæppet kølet ned igen, medbring selv evt koldt vand og et vandfad. Jeg holder altid øje med små vandløb og andet, fontæner som findes i alle byer i syden er også supergode, min lille hund får ofte en lille dukkert der.
Nu er jeg alene, men hvor er det dejligt at rejse med en pelset livsledsager

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *