Her hos Dogley er det vores største ønske at gøre livet som hundeejer så nemt og skønt som muligt. Derfor er vi i færd med at lancere en platform, der gør det muligt at finde gode og kompetente hundetrænere landet over. En træner, der står højt på denne liste, er Regitze fra KøbenhavnerSnuden. Vi har taget en snak med hende om, hvad positiv hundetræning er, og hvorfor det er et vigtigt udgangspunkt for en let dagligdag med din hund. Du kan finde Københavnersnuden i vores nye hundetræningsunivers her.

Hvem er KøbenhavnerSnuden?

KøbenhavnerSnuden er en hundeskole, der, som navnet indikerer, ligger i København. Skolen blev stiftet i 2010 af Regitze og har dermed 10 års jubilæum her i år. Regitze har haft hund altid (både store som små). KøbenhavnerSnuden startede som en bibeskæftigelse ved siden af hendes arbejde i Dyrenes Beskyttelse. Men som hjertesager ofte gør, tog KøbenhavnerSnuden over, og skolen har nu 8 trænere i hele København.

KøbenhavnerSnuden bruger udelukkende positiv træning af hunde. Det er en mere moderne tilgang til hundetræning, der tager afstand fra tanker om dominans og hierarki i forholdet mellem hund og ejer, og i stedet fokuserer på positiv omgang med hunden.

Hvorfor er det vigtigt at træne med sin hund?

Regitze forklarer, at hundetræning skaber samarbejde mellem hund og ejer. Og det samarbejde gør hverdagen med hund lettere. For KøbenhavnerSnuden er målet med hundetræning at skabe et samarbejde, der er baseret på lyst. De tager afstand fra træning med udgangspunkt i tvang eller decideret frygt. Deres filosofi er, at hvis hunden har lyst til at lytte til sin ejer, og at hunden lystrer med glæde (frem for tvang), vil hverdagen fungere gnidningsløst. Regitze fortæller, at positiv hundetræning skal lære hunden at vælge ejeren til og vælge andet fra, når den bliver bedt om det i en træningssituation.

Formålet med positiv hundetræning

Hundetræningens formål er at give ejeren redskaber og kompetencer til at læse sin hund og agere derfra. Den positive tilgang til hundetræning går i det store hele ud på at forstærke sin hund for de ting, den gør rigtigt, i stedet for at rette den i de ting, den gør forkert. Regitze forklarer, at både vi mennesker og vores hunde lærer af konsekvenser. Hvis hunden udviser en adfærd, og hunden får en behagelig konsekvens, vil den søge efter det igen.

Et godt eksempel er, hvis hunden hopper op. Her er det vigtigt, at man prøver at forebygge, at den overhovedet hopper op. Hvis man kender hunden og ved, at den ofte hopper op af glæde, skal man se, om man kan nå at bede den sitte (eller blot belønne for 4 poter i jorden), inden det sker, så den adfærd kan forstærkes. På den måde igangsætter man ønsket adfærd og forebygger uønsket.

Hunden finder det mest fordelagtigt at vælge de ønskede handlinger til, fordi de bliver skabt ud fra en forståelse om samarbejde, ros og tillid. Det er et spørgsmål om at lære sin hund selvkontrol. Og at det bedste er at være sammen med sin ejer. Samtidigt styrker tilgangen hundens kreativitet og evne til at tænke selv.

Hvordan finder man den bedste måde at træne sin hund?

Regitze lægger vægt på, at man – uanset hundens race – skal gå efter positiv og belønningsbaseret træning. Mange hundeejere oplever ofte at få råd fra både familie og fremmede om hundetræning. Her forklarer hun, at man altid skal følge sin mavefornemmelse. Du kender din hund bedst og ved, hvilke styrker og begrænsninger, den har. Sæt kriterierne efter hunden ved for eksempel at spørge dig selv om, den er ung og med krudt i røven, eller om den er gammel og rolig. Sæt dine træningskriterier efter hvad der er realistisk. Husk din kritiske sans over for de mange velmenende råd. Hvis du får et råd, hvor du ikke synes, det lyder rigtigt, skal du følge følelsen.

Hos et sted som KøbenhavnerSnuden kan man træne sin hund på hold og alene. Alt efter hvad man selv og ens hund behøver, kan man tage timer, der passer med det niveau, ens hund er på, så man hele tiden kan gøre træningsoplevelsen positiv.

Hvorfor er det vigtigt med teoretisk undervisning?

KøbenhavnerSnuden lægger også stor vægt på teoretisk undervisning som en del af hundetræningen. Regitze fortæller, at alle kursister skal have 1½ times grundlæggende undervisning i hundetræning, kropssprog og teorien bag øvelserne. Hun understreger, at den teoretiske træning er lige så vigtig, som den fysiske. Grunden til, at den er separat fra fysisk hundetræning, er, at så er man mere sikker på at få alt forklaret, og alle har mulighed for at stille spørgsmål.

Regitzes erfaring er nemlig, at står man først på en udendørs træningsplads med hunden og resten af træningsholdet, kan det være svært at få al teori med. Teorien er til for, at man forstår sin hund bedre, og at man på den måde kan undgå, at den fejler. Lærer man at læse sin hunds signaler, er dens handlinger lettere at tolke, og dermed bliver samarbejdet bedre.

Hvad skal man være opmærksom på, når man skal begynde til træning med sin hund?

Når man begynder at træne sin hund, går man i gang med at lægge et fundament. Regitze fortæller, at ved at træne med sin hund, træner man sine egne kompetencer til at samarbejde med hunden. Hun fortæller også, at det aldrig er for sent at træne med sin hund, men jo tidligere man kommer i gang desto bedre. Det er altid lettere at lære noget nyt fra bunden, end at ombygge noget allerede eksisterende. Men det er aldrig for sent. Og så er det sundt for både hund, ejer og det fælles samarbejde, at man træner med sin hund hele dens liv.

Se vores hundetræningsunivers her. Der vil løbende bliver tilføjet nye kompetente hundetrænere landet over. Kender du selv en god hundetræner, der bør være med, så send en mail til os på peter@dogley.com.


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *