Har din hund dårlig ånde? Sådan rigtig dårlig ånde? Så har den måske tandproblemer, og det er den ikke alene om. Omkring 80 % af de danske hunde har kvaler i munden. Rigtig mange af de hunde har tandproblemer, som vil kunne undgås. Dårlig ånde hos hunde er nemlig et tegn på bakterier og tandsten, som kan renses væk.

Hvorfor er det vigtigt at passe på din hunds tænder?

Din hund bruger sin mund til stort set alt. Det er dens vigtigste værktøj, og tænderne er uundværlige, når der skal gribes, bæres og tygges. Derfor er det vigtigt, at du hjælper din hund med at passe godt på sine tænder. Ellers kan den nemlig risikere at tabe dem. Efter mælketænderne får din hund 42 tænder, der skal holde hele dens liv. Når din hund skal til dyrlægen, vil det være en god idé at undersøge tænderne grundigt. Din dyrlæge kan nemlig hjælpe med at fjerne tandsten og spotte problemer tidligt.

Tandsten og bakterier i munden kan medføre tandkødsbetændelse, som kan blive til paradentose. Paradentose ødelægger tænder og kæbeknogler , og hvis det ikke bliver behandlet, kan det ende med løse tænder. I værste fald kan mundbakterier gå i blodet og give problemer med nyrer, hjerte og lever. Man ser ofte tandproblemer hos ældre hunde, fordi plak og tandsten har skabt problemer over lang tid. Desuden kan tandproblemer gøre rigtig ondt på din hund og kan give problemer, når den spiser. Og en hund uden tandpine er nu en gang en gladere hund!

Derfor har vi samlet nogle gode råd til, hvad du kan gøre for din hunds tænder.

 

Hvad kan du gøre?

Du kan gøre en masse for at hjælpe din hund til sunde tænder. Alle hundes tænder er forskellige, og nogle har lettere ved at få problemer end andre. Du bør gøre det til en vane at lægge mærke til din hunds tænder og mund. Alvorlige tandproblemer opstår over tid, og derfor kan du undgå mange problemer ved regelmæssigt at tjekke din hunds mund. Lær din hund, at det er okay, at du løfter læberne og kigger i munden. Ser alt ud som det plejer? Er der mange tandsten eller røde gummer? Måske knækkede tænder? Så er det sandsynligvis tid til et dyrlægetjek.

 

Husk lige tandbørsten

Ideelt set bør din hund få børstet tænder hver dag. Der findes særlige tandbørster og hundetandpasta, der er lavet til at forebygge tandproblemer. Men fra naturens side står tandbørstning ikke højt på en hunds liste over daglige gøremål, så det kan være svært at indføre. Du kan prøve forsigtigt at vænne din hund til at få børstet én tand ad gangen. Når den har accepteret det, kan du prøve med flere tænder og senere børste hele munden. Sørg for at gøre tandbørstningen til en rutine. Lad det foregå på samme tidspunkt hver dag. På den måde bliver det lettere at gennemføre.

Hvis din hund har svært ved at vænne sig til tandbørster, findes der forskellige slags “børstehandsker”. Dem kan du tage på fingrene med hundetandpasta og på den måde komme ind i alle krogene i munden.

 

Er der andre muligheder end tandbørsten?

Hvis det ikke er muligt at børste hundetænder hver dag, kan du heldigvis gøre andet. Der findes masser af tandstensforebyggende sticks og godbidder, du kan give din hund. De holder dannelsen af tandsten nede, så tandrensningen bliver lettere. Det samme gælder tyggeben og andre former for knogler (husk nu bare: aldrig fugleknogler!). Tyggeriet gør nemlig, at tandsten bliver slidt af tænderne. Du skal bare være opmærksom på, der ikke sidder knoglesplinter i din hunds tandkød, når den bider i ben. Det kan nemlig gøre det meget lettere for bakterier at trænge ind, hvor de er uønskede.

Der findes en masse foder og tilskud, der kan hjælpe med at styrke din hunds tænder. Mange af dem hjælper med at fjerne urenheder eller forebygge mod plak. Du kan altid få vejledning af både dyrlæge og forhandlere, så du kan finde det, der passer bedst til din hund.

Men det vigtigste er nu nok engang: Sørg for at din hund får dyrlægetjek hvert år. Og at den under tjekket får kigget på sine tænder. På den måde sørger du nemlig for, at problemer kan blive opdaget og håndteret, før din hund får alvorlig tandpine.

Har du brug foren godkendt hundepasser, der ved, hvor vigtig hundepleje er? Book en hundepasser hos Dogley ved at klikke her – vores hundepassere er individuelt godkendte og har altid din hunds bedste som førsteprioritet.

 

________________________________

Dogley er en fællesskab for hundeelskere, hvor du som hundeejer kan finde private hundepassere i dit nærområde. Vi gør det trygt og nemt at booke en godkendt hundepasser. Klik nedenfor for at finde din perfekte hundpasser.

 

Kategorier: Sundhed

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *