Er din hund slem til at hoppe op? Det er meget almindeligt hos mange hunde, men også en opførsel de fleste hundeejere gerne vil stoppe. Som med andre uvaner hos hunden handler det ofte om, at vi som ejere skal ændre vor adfærd for at ændre hundens. 

Det er afgørende, hvordan du reagerer, når din hund hopper op, for det hele drejer sig om handling og konsekvens.

 • Hvis din hund hopper op af dig, mens du holder en pind eller noget hundelegetøj, skal du ikke fortsætte med at lege; slip genstanden og gå væk.
 • Hvis din hund hopper op af dig, mens du forbereder dens måltid, skal du ikke skubbe den væk; gå i stedet helt væk fra maden (sørg for at den ikke er tilgængelig for hunden)
 • Hvis din hund hopper af dig, når du kommer hjem, skal du ikke gå ind med det samme; vent et øjeblik øjeblik udenfor indtil din hund er faldet lidt til ro.

I alle disse scenarier ønsker din hund noget af dig – din opmærksomhed, mad eller at lege med et legetøj. Dette motiverer den til at hoppe op for at komme tættere på det, den ønsker.

For at du kan ændre dens opførsel, skal du få den til at forstå, at når den hopper op, kommer det, den ønsker, længere væk eller forsvinder. Med andre ord ved at fjerne belønningen skal din hund prøve en anden strategi for at få det, den ønsker.

Når du ser, at din hund prøver sig med en alternativ adfærd – for eksempel, at den sidder ned, når du kommer ind af døren i stedet for at hoppe op, skal du belønne den rigtig meget.

Jo mere en hund belønnes for en adfærd, jo oftere vil den forsøge sig med den!

Ændring af en naturlig impuls

Denne proces sker ikke over natten. Hvad der er endnu mere frustrerende er, at før du ser en ændring i hundens naturlige adfærd, vil du sandsynligvis opleve, at det bliver værre. Inden din hund forstår, hvad du forsøger at lære den, vil den sandsynligvis forsøge endnu mere kraftigt med den adfærd, der er naturlig for den for at opnå det, den ønsker.

Det er nu, du skal holde ved og være standhaftig! Hvis du er konsekvent med at anvende følgende strategier over tid, vil du kunne opnå en varig ændring i din hunds adfærd.

Hvis din hund bliver ophidset og hopper op af dig:

 • Vend ryggen til. Skub ikke din hund væk med hænderne for så opnår den opmærksomhed og tror måske tilmed, at du vil lege. Gå aldrig ned på knæ, når den hopper op af dig.
 • Hvis din hund fortsætter med at hoppe op efter, at du har vendt ryggen til en eller to gange, skal du tydeligt fortælle den, at dens adfærd ikke er acceptabel. Efter at du har skældt ud, skal du gå væk fra hunden og, hvis det er muligt, lukke en dør imellem jer.
 • Når din hund er rolig, kan du vende tilbage og være sammen med dem.

Hvis din hund hopper op af dig, når du kommer hjem

 1. Åbn døren på klem. Hvis din hund bliver ophidset af glæde over at se dig og hopper op og ned, skal du straks lukke døren og vente i 30 sekunder.
 2. Begynd at åbne døren igen. Hvis din hund stadig hopper rundt, skal du lukke døren og vente yderligere 30 sekunder.
 3. Fortsæt med at lukke døren og vent, indtil din hund bliver så rolig, at du kan gå ind uden at den hopper op af dig.

Hvis din hund hopper op af dine gæster

 1. Sæt din hund i snor, mens du lukker op for gæstene. Aftal eventuelt på forhånd at du skal gå ind, når de ankommer og vente i entréen til, at du og din hund kommer og hilser på dem.
 2. Når dine gæster er kommet ind, skal du lade din hund komme tæt nok på til at se dem, men ikke til at nå dem. Bed din hund om at sitte.
 3. Lad gæsterne gå hen mod dig og din hund, men bed dem stoppe, hvis hunden bliver for spændt og rejser sig. Hvis dette sker, skal du roligt få dens opmærksomhed og bede den om at sitte. Når den sitter, kan dine gæster begynde at gå frem igen.
 4. Gentag trin 3 indtil din hund beholder poterne på gulvet, når gæsterne kommer hen til den.

Hvis din hund hopper op af fremmede, når I går tur

 1. Spørg den fremmede om han/hun vil bruge et øjeblik på at hjælpe dig med at lære din hund gode manerer. Bed personen om at stå stille og lade dig komme hen til ham/hende.
 2. Gå frem mod personen for at sige hej. Hvis din hund bliver ophidset, trækker i snoren, hopper rundt, gøer og så videre – skal du få dens opmærksomhed tilbage på dig, mens du bakker et par skridt.
 3. Lad din hund falde til ro et øjeblik, inden du begynder at nærme dig personen igen. Gentag trin 2 hver gang din hund bliver for ophidset til at hilse på.
 4. Når du kan komme helt hen til din nye ven med alle fire af din hunds poter på jorden, så kan du lade dem hilse.

________________________________

Dogley er en fællesskab for hundeelskere, hvor du som hundeejer kan finde private hundepassere i dit nærområde. Vi gør det trygt og nemt at booke en godkendt hundepasser. Klik nedenfor for at finde din perfekte hundpasser.

 


2 Kommentarer

Annette · 2 december, 2020 kl. 21:43

Hvornår bliver min hund mere rolig den er 2 år old engelisk bulldog den er ret vild

  Elisabeth Nørnberg · 3 december, 2020 kl. 10:18

  Hej Annette
  En af vores samarbejdspartnere, Lovinadogs, har lavet et webinar til Dogley-medlemmer, hvor hun bl.a. kommer ind på nogle emner, der kan være til gavn i din situation. Du kan læse mere om hende, hvis du klikker på linket til artiklen, jeg har sat ind herunder, og i artiklen er der også et link til webinaret 🙂
  https://blog.dogley.com/dk/harmonisk-hverdag-med-hund-interview-med-lovinadogs/
  Mvh Dogley

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *