Har du altid din hund med, når du er ude? Selv til tandlægen og i Brugsen? Nogle gange er det nødvendigt for din hund at være alene hjemme. Og selvom det er for en kort bemærkning, kan det godt være en stor opgave for din hund at være foruden dig. Vi har samlet nogle tricks og gode råd her, der kan hjælpe dig med at lære din hund, at det er okay at være alene hjemme.

Hvorfor skal hunde kunne være alene hjemme?

Hunde er flokdyr, og du, ejeren, og din familie er din hunds flok. Når I ikke er der, kan hunden blive stresset og ked af det, hvis ikke den er trænet til at være okay med at være for sig selv. Derfor er det vigtigt at træne med den, at den skal kunne være uden dig. Det handler især om at sørge for, at hunden er tryg i sine omgivelser, og at den har tillid til, at du kommer tilbage til den. Hvis din hund har det trygt og godt med at være alene hjemme, har den også bedre forudsætninger for fx at blive passet.

Hvis din hund ikke lærer at være alene, kan du risikere, at den begynder at ødelægge ting, når du ikke er til stede. Enten fordi den keder sig, eller fordi den er usikker og bange.

Hvor længe kan en hund være alene?

Det er forskelligt fra hund til hund, hvor længe de kan være alene. Nogle er meget dygtige til det, mens andre ikke kan mere end nogle få øjeblikke. Mange anbefaler, at man ikke efterlader sin hund alene i mere end fem timer ad gangen, hvis det kan undgås, men som sagt kommer det an på hunden. Det vigtigste er selvfølgelig, at man først lader den alene, når den er tryg i sine omgivelser.

Hvornår skal jeg begynde at træne med den?

Ligesom med så mange andre ting, vores hunde skal lære, kan det betale sig at begynde træningen, så snart du har mulighed for det. Gerne mens din hund allerede er hvalp. Men du kan ikke påbegynde træningen, før hunden er tryg i dit hjem. Det, der tager længst tid, er at lære din hund at være alene i 30 min-1 times tid. Når den først kan det, er det let at lære den at være alene i flere timer.

Hvordan træner jeg min hund til at være alene?

Begynd med at lade hunden være alene i ét rum i kort tid ad gangen. Gerne et rum den er vant til og i forvejen er tryg i. Sørg for at rummet er ryddet for ting, som hunde kan komme til at ødelægge. Giv den sin kurv, sit legetøj, et ben eller noget lækker mad med i rummet, så den forbinder alenetid med noget positivt. De første par gange kan det være en god idé, at hunden kan se dig, så den ved, du ikke har forladt den. Efterfølgende kan du gå ud af dens synsfelt. Det kan være en god idé at lade lyset være tændt eller spille lidt radio/tv, så der ikke er mørkt og stille. Det er også en god idé at sørge for, at hunden er træt og har tisset af, når I træner alene hjemme. En velstimuleret, træt hund har bedre mulighed for at slappe af.

Gør det til en vane nogle gange at lukke døre mellem dig og din hund, så den lærer, at selvom den ikke kan se dig, betyder det ikke, at du har forladt den. Gør det naturligt for hunden, at du går og kommer, og vær ikke væk så længe, at hunden er urolig, når du kommer tilbage. Sørg for ikke at gøre et nummer ud af jeres afsked eller genforening. Husk altid at dit humør påvirker din hunds humør: Hvis du ikke har noget problem med at gå fra din hund, bør den heller ikke være bange for, at du går fra den – udstrål rolighed og sikkerhed og vær ikke pylret.

Hver gang du træner, kan du langsomt gøre tidsintervallerne længere og længere, så længe din hund er tryg ved situationen. Forsøg senere at forlade huset i kort tid ad gangen, og byg også langsomt op herfra. Til sidst vil den kunne være alene hjemme i længere tid ad gangen. Som med al anden træning af hunden er det vigtigt, at alle i husstanden træner på samme måde. Ellers bliver hunden forvirret, og man får ikke det ønskede resultat.

Hav øje for din hund og dens behov. Det er ikke alle hunde, der kan håndtere at være alene hjemme og samtidigt have adgang til alle rum i huset. For nogle hunde er den tryggeste oplevelse, at de bliver i samme rum, når de er alene. Måske din hund helst vil være i sin transportkasse eller i sin kurv. Måske du har en hundegård. Gør hvad der passer bedst til din hund og sørg for at give den information videre, hvis hunden fx skal passes.

Har du ikke lyst til at lade din hund være alene derhjemme? På Dogley.com kan du finde en godkendt og kærlig hundepasser, der kan hjælpe med at tage sig af din hund, når du ikke er hjemme, pasningen kan endda enten foregå i dit eget hjem. Klik her og find en hundepasser nær dig.


2 Kommentarer

Marianne Bøtkjær · 2 september, 2022 kl. 10:17

Hej. Vil bare lige sige tusinde tak for jeres artikel om “kan din hund være alene hjemme” for det kan vores lille Fie ikke, så er rigtig glad for lige st kunne læse lidt om hvordan vi evt kunne starte op med at øve hende, det ville være så dejligt at kunne tage op og handle eller bare lige køre en lille tur UDEN hun absolut skal med, fordi hun ikke kan være alene hjemme, så ville bare sige tak for artiklen og tak for jer, et rigtig godt koncept som vi er rigtig glade for at kunne benytte. Mvh Marianne ( Fie )

    Elisabeth Nørnberg · 2 september, 2022 kl. 10:23

    Hej Marianne
    Sikke en sød kommentar, den er vi glade for 🙂 Vi håber, artiklen kan være en god start til at hjælpe Fie med at lære at være alene.
    Mvh Dogley

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *