Mange hundeejere kan godt lide at falde i søvn med hunden ved deres side. Der er lavet en del amerikanske undersøgelser om emnet, og de nyeste viser, at omkring 50% af de amerikanske hundeejere sover med deres hunde. Hvordan tallet ser ud i Danmark, ved vi desværre ikke, men der er vidst ingen tvivl om, at vi danskere også godt kan lide at putte med vores bløde familiemedlemmer. Men hvad er egentlig fordelene og hvad er ulemperne ved at sove i seng med sin hund? Det får du svaret på i denne artikel.

Det at sove i samme seng eller rum som ens kæledyr, er på ingen måde et nyt fænomen. Det er noget vi mennesker har gjort i flere tusinde år. Fordelene har tidligere bl.a. være, at dyrene hjalp med at holde varmen, og nogle mente, at de beskyttede mod onde ånder.

Der kan være mange gode grunde til, at man vælger, at lade hunden sove i ens seng. Men for de fleste af os i dag handler det nok om, at det bare er helt enormt hyggeligt.

Fordele

Tryghed

En følelse af tryghed og ro er en af de mest indlysende grunde til, at hundeejere vælger at sove sammen med deres hund. Hunden kan give en fornemmelse af sikkerhed, da du ved, at den vil vågne og reagere, hvis der sker noget. Hundeejerne føler derfor, at hunden er der for at beskytte dem, imens de sover.

Hjælp mod ensomhed og stress

Hunde kan være en stor hjælp for mennesker, der har problemer som stress, angst og depression. Hunde kan give den nærvær og ro, som der især er brug for, når du skal sove en hel nat. Med hunden ved din side føler du dig også mindre ensom – især hvis du i forvejen sover alene.

Stærkt båndet mellem ejer og hund

Hunde og ejere der sover sammen har typisk et stærkere bånd og et tættere forhold. Det styrker bl.a. hundens tillid til ejeren at sove sammen. Hunde er flokdyr og vil ofte gerne være tæt på deres familie – så de vil føle sig inkluderet i flokken, hvis I sover sammen. Det kan især også være en fordel, hvis du er væk det meste af dagen, bl.a. pga. job eller skole. Her vil den begrænsede tid I har sammen blive udnyttet, og natten sammen kan løse noget af hundens behov for opmærksomhed og tid med sin ejer.

Ulemper

Risiko for sygdomme og lopper

Visse sygdomme kan overføres fra hund til menneske, typisk infektioner. Dette sker dog yderst sjældent. Men at sove med din hund gør dig naturligvis mere modtagelig. Det samme gælder lopper og lus, som godt kan være en irriterende ulempe ved at have hunden i sengen. Men hvis du besøger dyrlægen ofte og får tjekket din hund for sygdomme, og samtidig sørger for, at den bliver behandlet mod lopper og orm, så er risikoen lille.

Afbrudt søvn

Denne ulempe afhænger i høj grad af din hunds vaner, og ikke mindst dit eget sovehjerte. Nogle hunde snorker eller laver andre lyde i søvne, hvilket kan være yderst frustrerende for hundeejeren. Hunde sover lettere og mindre dybt end os mennesker, og de vil nok vågne et par gange igennem natten. De vil også være opmærksomme på lyde og reagere hvis der sker noget. Hvis du oplever at din nattesøvn bliver afbrudt, fordi din hund forstyrrer dig, bør du nok overveje at lade hunden sove et andet sted.

Forværret separationsangst

Lider din hund i forvejen af separationsangst, og har den svært ved at være alene uden dig, så kan det have en negativ effekt, at lade hunden sove i din seng. Hunden vil nemlig ikke lære, at den sagtens kan klare sig uden sin ejer, og vil blot blive endnu mere afhængig af dig. Det er især vigtigt, hvis man har en hvalp. Hvalpen skal ikke sove sammen med dig, da den skal forstå, at det er okay at sove alene.

5 gode råd

Alle hunde er forskellige, og hvert forhold mellem hund og ejer er unikt. Derfor skal du naturligvis selv bedømme, om det fungerer for dig og for din hund, at I sover i samme seng. Her kommer fem gode råd til, hvordan I bedst kan få det til at fungere.

1. Sæt grænser

Beslut dig for hvor i sengen, hunden må sove, og gør reglen tydelig for din hund. Husk altid at vær konsekvent, så du ikke forvirrer hunden eller giver den en god grund til ikke at følge dine regler.

2. Tis af

Vi gider ikke vågne op til en våd seng. Så sørg for at din hund får tisset af, før I kryber til køjs. Dette er samtidig også en af grundene til, at man ikke bør sove med en hvalp, der ikke er renlig endnu.

3. Aktiver din hund nok i dagtimerne

En træt og velstimuleret hund er den perfekte sovepartner. Man gider ikke, at hunden bliver rastløs midt om natten, og begynder at bevæge sig for meget rundt eller prøver at vække dig. Det er vigtigt, at du husker at aktivere din hund nok – også alene for hundens eget helbred og sundhed.

4. Hold din hund ren

Sørg for, at hunden ikke tager for meget skidt med i sengen, så du undgår så mange bakterier som muligt. Børst eller vask din hund regelmæssigt, så pelsen holder sig ren. Du kan evt. tørre den med en våd klud, især under poterne, før I går i seng.

5. Skift lagen og sengetøj ofte

Det kan dog ikke helt undgås, at hunden tager jord og andet snavs med i din seng. Det er derfor vigtigt, at du ofte får lagt nyt sengetøj på og får vasket det gamle.

Er en hundeseng en bedre løsning?

Hvis det ikke fungerer for dig at have hunden med oppe i sengen, er der heldigvis andre løsninger. Blot fordi din hund ikke er sammen med dig i sengen, behøver den ikke at sove i den anden ende af huset. Din hund kan ligge i en dejlig hundeseng tæt på din egen seng, og stadig give dig nærvær og en følelse af tryghed. En hundeseng fungerer også som et godt helle for din hund, et sted som den ved er dens alene, og hvor den kan ligge uforstyrret.


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *