Et menneskeår svarer til syv hundeår – sådan siger tommelfingerreglen, når du skal udregne, hvad din hunds alder er, hvis den ældes som et menneske. En hund på fire år ville således være 28 år, hvis den var et menneske. Men holder den regel stik? Læs videre og bliv klogere på din hunds alder.

Allerede nu kan vi afsløre, at det er en skrøne, at et menneskeår svarer til syv hundeår. Som udgangspunkt er det en glimrende tommelfingerregel, ja, men… En hund, der er to år gammel, er en voksen hund. Et menneske vil tilsvarende være 14 år, og det mener de fleste bestemt ikke er at være voksen. Der er dog flere grunde til, at reglen ikke helt gælder.

Alle hunde er forskellige

Hvis du vil have en mere præcis beregning af, hvad din hunds menneskealder er, skal du kigge nærmere på dens vægt og størrelse. Som med alle andre aspekter af hundens sundhed, er det nemlig forskelligt fra hund til hund, hvor hurtigt de ældes.

En stor del af hundens aldring kommer an på dens størrelse. I det hele taget modnes hunde hurtigere end mennesker – særligt de store hunde. En hund på 40 kg ældes hurtigere, end en hund på 10 kg.

De første fem år

De første par år af hundenes liv, følges de ad i hundealder, uanset hvad de er af størrelse. Mange mener faktisk, at alle hunde ældes lige hurtigt de første fem år af deres levetid – fuldstændig uafhængigt af race, størrelse osv.

Hvorfor er hundes aldring forskellig?

Ligesom med os mennesker, der går i pubertet eller får grå hår på forskellige tidspunkter, udvikler hunde sig også i forskelligt tempo. En corgi vil fx ældes anderledes, end en en golden retriever. Den mindre hund har faktisk en højere gennemsnitsalder i dette tilfælde. Hunde lever vidt forskellige liv og har derfor forskellige forudsætninger for deres udvikling.

Din hunds aldring påvirkes blandt andet af faktorer som:

  • genetik
  • race
  • kost
  • motion
  • pleje (af fx. sygdomme)
  • om det er en inde- eller udehund
  • ejerens evner til at tage sig af hund

Du kan finde oversigter over hundes aldring mange steder på internettet. Blandt andet kan du se en god og overskuelig oversigt på hunden.dk. Se i tabellen herunder hvor gammel din hund er i menneskeår. 

Hvor kommer de syv hundeår fra?

Det er ikke til at sige præcist, hvor tommelfingerreglen med de syv år stammer fra. Hunden.dk gætter på, at teorien kommer fra, da menneskers gennemsnitslevetid var 70 år, og hundes gennemsnitslevetid lå i omegnen af 10 år. På den måde gik det nemlig op med de 7 hundeår pr menneskeår. Men der er sket meget siden da! Og derfor er der nu brug for nye måder at udregne hundes alder.

Bonusinfo: Vidste du, at ifølge Guinness’ rekordbog hed verdens ældste hund Bluey. Hun blev 29 år og 5 måneder!

På Dogley kan du søge efter hundepassere, der har erfaring med at passe hunde i en bestemt aldersgruppe. Har du brug for en hundepasser, der ved noget om det udviklingsstadie, din hund er i lige nu? Klik her og find den perfekte hundepasser til din hund.


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *